torstai 16. huhtikuuta 2015

Alakerran betonikatto

Alakerran tekniikan vieminen käytävän katossa ja makuuhuoneiden sähköjen vienti yläkautta mahdollistivat sen, että alakerran makuuhuoneiden kattoon ei tullut alaslaskuja. Talon rungon rakennusvaiheessa kerrosten välit tehtiin ontelolaatoilla paikallisvalun sijaan. Ontelolaatan alapinta muodostaakin näin alakerran sisäkaton. Katto olisi ollut mahdollista tasoittaa seinien tasoituksen yhteydessä tai kattoon olisi voinut laittaa paneelit tai vaikka saman stretch katon, joka tulee yläkertaan. Halusimme kuitenkin jättää katon ontelolaatan betonipinnalle.

Ontelolaattojen pinta itsessään on hyvin sileä, mutta laattojen väleistä ja rei'istä on roiskunut valun yhteydessä betonia. Omasta mielestä pinnan harmaa väri on hyvin kaunis itsessään. Katto vaati kuitenkin jonkun verran käsittelyä, jonka kanssa olen puuhaillut tämän viikon. Aloitin hiomalla katot kauttaaltaan, koska niissä oli seinien tasoituksen jäljiltä hiukan tasoitetta ja myös muuta poistettavaa likaa. Ensin yritin lossilla hioa pinnat mutta sillä ei lähtenyt mitään irti. Mies haki vuokraamosta kirahvi nimisen vempeleen. Kyseinen kirahvi tuntui enemminkin elefantilta, sillä se painoi aika paljon. Päivän punttisalitreeni tuli siinä hoidettua, kun pitelin kirahvia katossa. Sillä lähti pinnasta ylimääräiset roippeet pois pinnasta ja ontelolaattojen saumoista.

Hiomisen jälkeen paikkasin ontelolaatoissa olevat reiät, jottei niistä tippuisi myöhemmin mitään kenenkään päälle. Homma olikin varsinainen show. Harmaa elementtien saumamassa, jota laitoin reikiin oli aikamoista liimaa ja sen käsittely oli sotkuista verrattuna akryyleihin ja silikoneihin. Ensin oli tarkoitus laittaa myös ontelolaattojen rakoihin samaa massaa mutta siitä hommasta ei tullut muuta kuin sotkua. Onneksi kokeilin pukeutumishuoneen kattoon ensin ja totesin, että paikkaan vain pyöreät reiät ja jätän saumat tekemättä. Homman jälkeen katto näytti tältä:

Koska katto oli käsittelemätöntä betonia piti siihen laittaa jokin pölynsidonta aine, ettei pölyä ropisen asuintiloihin. Lisäksi kattoon haluttiin myös hiukan kiiltävä pinta. Kokeilin vaatehuoneen kattoon sekä sävytettyä että sävyttämätöntä Supi Saunasuojaa. Harmaaksi sävytetystä kokeilusta tuli ruma. Pinta näytti kuravellin väriseltä. Sävyttämätön Supi saunasuoja oli ihan nappivalinta. Aine korosti betonin omaa väriä ja pintaan tuli pieni kiilto. Sitä siis pistin kaikkien kolmen makuuhuoneen kattoon.
Levitys sujui helpoiten leveällä pensselillä. Paikoitellen betoni imi ainetta paljonkin mutta toisissa paikoissa hyvin vähän. Ainetta oli hankittu 9 litran pönikkä ja ehkä juuri ja juuri 3 litraa sain ainetta menemään kolmen makuuhuoneen kattoihin. Hyvin oli siis riittoisaa. Levityksessä yritin käyttää myös pitkää vartta, jotta olisin välttynyt tikkailla heilumiselta mutta en saanut sillä tasaista jälkeä aikaiseksi. Varsi sopisi varmaan telaan paremmin mutta en taas usko, että telalla tätä ainetta olisi kannattanut levittää. Levityksessä sai sen verran olla tarkkana, että kannatti vetää vain yhteen suuntaan pensselillä. Alkuun tein seinän viereen rajauksen eri suuntaan ja se jäi hiukan näkymiin.

Tämän näköisiä ovat nyt sitten alakerran makuuhuoneiden katot valmiina.

Tykkään kovasti lopputuloksesta. Mikäli tulee ongelmia akustiikan kanssa, kun sekä katto että lattia ovat betonipinnalla, voi kattoon myöhemmin liimata akustiikkalevyjä tai jos katto ei jostain syystä muuten miellytä, voi makuuhuoneisiin aina asentaa stretch katon jälkikäteen.

Mies oli selkeästi hiukan vastaan ajatusta, että katot jäävät betonipinnalle. Tällä viikolla, kun hioin ja maalasin kattoja hän kävi useaan otteeseen sanomassa, kattojen olevan kuin suoraan DDR:n betonibunkkereista. Uskon, että huonekalujen ja tekstiilien myötä, hän tuskin enää ajattelee asuvansa betonibunkkerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti